
عباس معروفی که بیشتر ایرانیها او را همراه با اسم کتاب سمفونی مردگان میشناسند، او نویسنده(رماننویس)، نمایشنامه نویس ،شاعر،ناشر و روزنامه نگار ایرانی تبار مقیم آلمان است.
زندگی و تحصیل
عباس معروفی در 27 اردیبهشت سال 1336 در تهران (بازارچه نایب السلطنه) متولد شد. او پس از طی کردن دوران تحصیل دیپلم ریاضی و فیزیک را از دبیرستان مروی گرفت.و پس از آن فارغ التحصیل هنرهای زیبایی تهران در رشته ادبیات دراماتیک شد. عباس معروفی حدود یازده سال مشغول به تدریس ادبیات در دبیرستان هدف و خوارزمی تهران شد.
او در خانوادهای مرفه به دنیا آمده بود اما خود اهل کار و تلاش بود. و در دوره نوجوانی به تجربه انواع شغلها از جمله یدی طلا روی آورد. با این وجود او همیشه رویای نوشتن را در سر میپروراند. وقتی هجده سال داشت در تلاش بود تا بتواند با بزرگان ادبیات ایران ارتباط برقرار کند.
سرانجام در سال 1358 توانست به این آرزوی خود برسد و آقای هوشنگ گلشیری را ملاقات کرد. و پس از آن با آقای محمد سپانلو ملاقات کرد و این دیدارها به انتشار اولین داستان کوتاه خود با نام “رو به روی آفتاب” منجر شد.
فعالیتها
عباس معروفی در سال ۱۳۶۶ به عنوان مدیر اجراهای صحنهای، مدیر ارکستر سمفونیک تهران، و مدیر روابط عمومی برگزیده شد و بیش از پانصد کنسرت موسیقی از هنرمندان مختلف کشور به اجرا درآورد که از تلاشهای شبانهروزی اوست. مجلهی موسیقی “آهنگ ” نیز به سردبیری او در همین زمان انتشار یافت.
او همچنین بنیانگذار ماهنامهای فرهنگی ادبی اجتماعی به نام گردون در سال 1369 شد و بهطور جدی کار مطبوعات ادبی را شروع کرد این مجله همچنین بنیانگذار جایزهای ادبی بود که قلم طلایی گردون نام داشت.ماهنامه گردون فعالیت خود را تا سال 1374 ادامه داد.
اما این ماهنامه به دلیل شکایات زیادی که علیه محتوای آن انجام گرفته شد این نشریه فعالیتهایش متوقف شد و عباس معروفی از فعالیت فرهنگی منع شد. تعطیلی این ماهنامه،باعث مهاجرت ناخواسته برای عباس معروفی شد . او که به آلمان مهاجرت کرده بود نشریه گردون را مجددا در آن کشور افتتاح کرد و فعالیت آن را از سر گرفت.
آثار برجسته و مشهور او
عباس معروفی با انتشار رمان سمفونی مردگان در دهه شصت به شهرت رسید و اسمش به کتاب سمفونی مردگان گره خورد.سمفونی مردگان معروف ترین اثر عباس معروفی شد که او را نه تنها در کشور ایران بلکه در سطح بین الملل برای او شهرت به ارمغان آورد.این کتاب به زبان های مختلفی مانند آلمانی، ایتالیایی و یونانی ترجمه شده است.
از دیگر آثار برجسته عباس معروفی کتاب سال بلوا را میتوان نام برد. این کتاب در سال 1371 منتشر شده است. سال بلوا یک رمان عاشقانه است اما مضامین دیگری چون مردسالاری را نیز به تصویر میکشد.
سبک نوشته ها
عباس معروفی در نوشتن صاحب سبک است. او بیشتر به سبک خاص خودش مینویسد و اگر باسبک او آشنا باشید هنگام مطالعه نوشتههایش بهتر میتوان آن را درک کرد و لذت برد.
نوشتههای عباس معروفی بیشتر درمورد جامعه است و دارای نوعی تلخی و گزندگی است. این تلخیها برای مخاطب میتواند تلنگری باشد که خودمان و آدمهای اطرافمان را بهتر ببینیم و بشناسیم و نیز برای بهتر شدن تلاش کنیم.
همسر
خانم اکرم ابویی همسر آقای عباس معروفی در سال 1343 در تهران متولد شد. او فارغ التحصیل آکادمی هنر در آلمان است و در برلین زندگی میکند. اکرم ابویی علاوه بر تدریس نقاشی تاکنون نمایشگاه های انفرادی و گروهی مختلفی را برگزار کرده است هم چنین او سه کتاب از مجموعه آثار خود با نامهای نگاهی به آن سوی جهان، طرحها و اینک تولد منتشر کرده است.
جملاتی از عباس معروفی
به امید فردا روزمان را شب میکنیم…
و هیچوقت یادمان نمیماند که فردا همین امروز است…
دنبال چیزی میگردیم که نمیدانیم چیست…
یا میدانیم و میترسیم بگوییم…
اسمش را گذاشتهایم فردا…
آدمها همه ماهند،نیمه تاریکشان را به دیگران نشان نمیدهند
آدمها ماهند…
گاهی با دویدن برای رسیدن به کسی، نفسی برای ماندن در کنار او نخواهی داشت! پس با کسی بمان که نصف راه را به سمتت دویده باشد.
نمونه اشعار عباس معروفی
با خیالت زندگی می کنم
و با خودت عاشقی.
کاش دو بار زاده می شدم؛
یکی برای مردن در آغوش تو،
یکی برای تماشای عاشقی کردنت!
***
ﺗﻮ
اﻧﺘﺨﺎب ﻣﻦ ﻧﺒﻮدي
عشق من!
ﺳﺮﻧﻮﺷﺘﻢ ﺑﻮدي
ﺗﻨﻬﺎ اﻧﮕﻴﺰه ﻣﺎﻧﺪﻧﻢ
در اﻳﻦ واﻧﻔﺴﺎی ﺷﻠﻮغ
در اﻳﻦ زﻧﺪﮔﻲ ﺑﻲ اﻋﺘﺒﺎر
“عباس معروفی”
آثار عباس معروفی
رمان
- سمفونی مردگان (۱۳۶۸)
- سال بلوا (۱۳۷۱)
- پیکر فرهاد (۱۳۸۱)
- فریدون سه پسر داشت (۱۳۸۲)
- ذوب شده (۱۳۸۸)
- تماماً مخصوص (۱۳۸۹)
- نام تمام مردگان یحیاست (۱۳۹۷)
مجموعه داستان
- روبروی آفتاب (۱۳۵۹)
- آخرین نسل برتر (۱۳۶۵)
- عطر یاس (۱۳۷۱)
- دریا روندگان جزیره آبیتر (۱۳۸۲)
- شاهزاده برهنه (۱۳۹۷)
- چرخ گردون با گلریز عباس پور (۲۰۱۵)
- کتاب دوم با گلریز عباس پور (۲۰۱۵)
نمایشنامه
- تا کجا با منی (۶۲–۱۳۶۱)
- ورگ (۱۳۶۵)
- دلی بای و آهو (۱۳۶۶)
- آونگ خاطرههای ما (سه نمایشنامه) (۱۳۸۲)
- آن شصت نفر، آن شصت هزار (۱۳۶۱)
- و خدا گاو را آفرید (۱۳۹۷)
شعر
- نامههای عاشقانه و منظومهی عینالقضات و عشق (۲۰۱۱)
- چهلسالهتر (۲۰۱۸)
مقالات
اینسو و آنسوی متن (تجربهها و تکنیکهای ادبیات داستانی) (۲۰۱۲)
مجله
- مجله موسیقی آهنگ
- مجله ادبی گردون
- مجله ادبی آئینه اندیشه
جوایز عباس معروفی
- جایزه هلمن هامت (مشترکاً با هوشنگ گلشیری) ۱۹۹۶
- جایزه روزنامهنگار آزاده سال، اتحادیه روزنامهنگاران کانادا، ۱۹۹۶
- جایزه بنیاد انتشارات ادبی فلسفی سور کامپ، برای رمان سمفونی مردگان ۲۰۰۱
- برنده جایزه بنیاد ادبی آرتولد تسوایگ در سال