
رمان 1984 | جورج اورول
جورج اورول، قهارترین سیاسی نویس معاصر
رمان 1984 شاهکاریست از نویسنده مشهور رمانهای سیاسی ، جورج اورول. این رمان از برترین و شاخصترین رمانهای تاریخ رماننویسی و نویسندگی در دنیا میباشد و قدرت قلم این نویسنده را نشان میدهد. خواندن این رمان دورنمایی از علم سیاست و جامعه شناسی و روانشناسی را در خود دارد.این کتاب محدود به زمان خاصی نیست و در هر عصری از زندگی بشر تطبیق پیدا میکنه!
داستان رمان 1984
داستان در سال 1984 یعنی 35 سال بعد از تاریخ نگارش کتاب در شهر لندن اتفاق میافتد. بعد از جنگ جهانی حاکمان کشورهای قدرتمند برای نابود نشدن حکومتشان جنگی بی پایان و متوقف نشدنی را آغاز میکنند.
در طول داستان متوجه میشوید که پلیسهای اندیشهای وجود دارند که باید و نبایدهایی به مردم از کودکی و در شخصیترین مسائل زندگی تحمیل میکنند.قشر کارگر غرق در زندگی روزمره و تلاش برای سر کردن زندگی در آن فقر و تنگدستی هستند .کسانی که اعضای حزب هستند شستشوی مغزی میشوند به شکلی که عواطف و باور و ایمانشان را از دست میدهند.
کار کردن مردم ، غذا خوردنشان ، آشامیدنشان ، خوابیدن ، صحبت کردن ، فکر کردن ، تولید مثل و تمام ریز به ریز حرکاتشون و حالات چهرهشان در تمام طول مدت زندگی افراد همه توسط دولت کنترل می شوند. هرگونه اشاره به اطاعت یا متنفر بودن توسط دستگاههای مختلف ایالتی مانند پلیس اندیشه ، تله اسکرین یا حتی فرزندان شما بطور مرموز و غیرقابل باوری قابل شناسایی است .
گذشته کنترل می شود و بهگونهای بازنویسی میشود که حکومت فعلی را تقویت کند.حقیقت همان چیزی است که دولت می گوید. اگر آنها چنین بگویند که 5=2+2 پس واقعا حاصل این اعداد 5 است.
آنها زبان جدیدی را میسازند و زبان به گونهای اصلاح می شود که نمی توانید خود را بیان کنید ، زیرا فردگرایی جرم است. و تنها عشق به برادر بزرگ وجود خواهد داشت و اعضای حزب مرکزی همچنان با قدرت ادامه میدهند.فضای تاریک و سیاه داستان از همان ابتدای کتاب با ما همراه است.تک تک جملات این کتاب پر از معنا و روشنگرانه است. از زمان خواندن این کتاب ، این کلمات در ذهن خواننده صدا می کنند:
جنگ صلح است.
آزادی بردگی است.
نادانی قدرت است.
معرفی شخصیتهای رمان 1984
وینستون اسمیت:اولین شخصیت و محوریترین شخصیت این رمان آقای وینستون است. او فردی 39 سالهبا اندامی لاغر و نحیف اما دارای تفکراتی بلندپروازانه و روشنفکرانه است. وینستون با اینکه خود از اعضای حزب است ولی از سیاستها و رفتارهای این دولت توتالیتاریسم(تمامیتخواه) ناراضی است و تفکرهای انقلابی در سر میپروراند.
جولیا
جولیا معشوقهی وینستون اسمیت است . او کارمند وزارت حقیقت است ، اما تفکرات آزادی خواهانهی قدرتمندی دارد. و هم مسیر وینستون در افکار انقلابی است.
ابراین
ابراین از مرموز ترین و قدرتمندترین و در عین حال پیچیده ترین شخصیت این رمان می باشد .هیچکس از کارهای او سر در نمیآورد و کارهایش در هالهای از ابهام به سر میبرد. او یکی از مامورین حزب برای مبارزه با جرایم فکری میباشد.
برادر بزرگ
برادر بزرگ تاثیر گذار ترین شخصیت رمان 1984 است که هیچگاه نیز در داستان حضور پیدا نمی کند. اما تمام افرادی که در اوشنیا زندگی میکنند از او حساب میبرند ، زیرا او شخصیست که همه را میبیند ، برای همه تعیین تکلیف میکند و مصلحت همه نیز به دست های او تعیین میشود .
جالب این است که حتی اعضای حزب نیز آگاهی و وقوف کامل نسبت به برادر بزرگ ندارند و صرفا میدانند که همچین شخصی بر اوشینا حکومت میکند.
برادر بزرگ یک ایده درون حزبی است برای کنترل کردن مردمی که در زیر سایهی حکومت زندگی میکنند.اما این ایده به حدی بزرگ میشود و گسترش پیدا میکند که همه باور میکنند برادر بزرگ وجود دارد و کنترل زندگی در دست اوست.
نقل قولی از جورج اورول
«وقتی مینشینم که کتابی بنویسم، به خودم نمیگویم میخواهم اثری هنری به وجود بیاورم. کتاب را مینویسم زیرا دروغی هست که میخواهم فاش کنم، واقعیتی وجود دارد که میخواهم به آن توجه جلب کنم و دغدغه اصلیام این است که به گفتهام گوش کنند.»
برشی از متن رمان 1984
به هیچ وجه نمی شد پی برد که چه میزان از این موارد دروغ است. شاید هم حقیقت داشت که مردم در حالِ حاضر رفاه بیش تری نسبت به پیش از انقلاب داشتند. تنها خلاف این مدعا، اعتراض خاموش در گوشت و پوست استخوان آدمی بود؛ یک نوع احساس غریزی که به آدمی می گفت شرایط کنونی زندگی ات غیر قابل تحمل است و باید هرچه زودتر تغییر کند. ویژگی حقیقی و برجسته ی زندگی کنونی، درد و رنج و ناامنی آن نبود بلکه پوچی و ملالت و سرافکندگی آن بود
آزادی عبارت است از آزادی حقیقی که ما به راحتی قادر باشیم بگوییم دو به اضافه دو میشود چهار. اگر این حقیقت پذیرفته شود، همه ی حقوق به دنبال آن حاصل خواهد شد
همه مجبور به قبول این ادعای حزب بودند که شرایط زندگی افراد بعد از انقلاب بهتر شده است،زیرا هیچ معیاری برای مقایسهی وضع زندگی گذشته و حال وجود نداشت و بعدها هم نمیتوانست به وجود بیاید.
اصولا یک عضو حزب هرگز اوقات فراغت نداشت و فقط در رختخواب تنها بود. از او انتظار داشتند زمانی را که درحال کارکردن،خوردن و یا خوابیدن نیست در یکی از تفریحات دسته جمعی شرکت کند. حتی پیادهروی ساده برای هواخوری،که نشانهی تمایل فرد به تنهایی بود،تا حدی خطرناک بود. در زبان جدید به آن خودزیستی میگفتند که به معنای فردگرایی و خودمحوری بود.
عادی نشان دادن قیافه،زیاد سخت نبود،همچنین با کمی کوشش میشد تنفس را نیز کنترل کرد،اما ضربان قلب را نمیشد کاری کرد و تله اسکرین آنقدر دقیق بود که میتوانست حتی به تند شدن ضربان قلب افراد پی ببرد.
مشخصات کتاب
- نام کتاب:1984
- نویسنده: جورج اورول
- مترجم:صالح حسینی
- سبک: رمان
- تعداد صفحات:314
- ژانر: آرمانشهر/ ضدآرمانشهر، نقد اجتماعی، سیاسی
- انتشارات:نیلوفر
- انتشار اول: 1949
- مکان: سرزمین خیالی اوشنیا
- شخصیت های اصلی: وینستون اسمیت، جولیا، اوبراین، برادر بزرگ ،امانوئل گلدشتاین
- مباحث مهم موضوعی: تحریف پذیری تاریخ، اهمیت حافظه ی جمعی در حفظ تاریخ، ، اهمیت زبان، سرکوب نویسندگان
- بُن مایه ی اصلی: احساسات سرکوب شده، رویاها