
امروز به معرفی یکی از چهرههای متفکر ایران و بخشی از زندگی و فعالیتهایش میپردازیم.جلال آل احمد از متفکران، منتقدان و نویسندگان سرشناس ایران بود.بطوریکه اغلب ایرانیها با نام جلال آل احمد یا یکی از آثارش آشنا هستند.وی در تاریخ11آذر 1302 چشم به جهان گشود و در تاریخ 18شهریور1348 هنگامی که 45سال داشت درگذشت.
خانواده جلال آل احمد:
او نهمین فرزند سید حسینی طالقانی بود که در یکی از محلههای قدیمی تهران بهدنیا آمد.از آنجا که او پدری روحانی داشت،در محیطی مذهبی و با تعالیم مذهبی خانوادهاش پرورش یافت.خانواده پدرش که از روحانیون بودند ا جلال آل احمد نیز میخواستند که طلبه شود.اما تلاشهای پدر برای جانشینی فرزندش ناکام ماند.و پشت کردن جلال به روحانیت سبب شد که پدرش او را از خانه بیرون کند.با اینکه تفکرات دینی جلال تغییراتی کرده بود اما در متن یکی از سفرنامههایش که شرح سفرش به مکه و مدینه بود نشان داد که همچنان مذهب در قلب او جا دارد.
تحصیلات جلال آل احمد:
پدرش که به او اجازه تحصیلات در دبیرستان را نمیداد اما او تسلیم نشد و اسم خودش را در مدرسه شبانه دارالفنون نوشت .جلال روزها به کار در ساعت سازی و چرم فروشی و… کار میکرد و شبها مخفیانه و دور از چشم پدرش به کلاسهای شبانه میرفت.
با وجود مخالفتهای خانواده درس در رشته دلخواهش را ادامه داد و سرانجام در سال1322 به دانشسرای عالی تهران رفت و فارغ التحصیل رشاه زبان ادبیات فارسی شد.او درحال تحصیل در مقطع دکترا بود که در آخر از آن صرف نظر کرد.
ازدواج جلال آل احمد:
جلال 24 سال داشت و هنگامی که با اتوبوسی از اصفهان به تهران میرفت،در همان هنگام با سیمین دانشور، بانوی نویسنده و مترجم ایرانی ،نخستین زنی که بصورت حرفهای در زبان فارسی داستان نوشت آشنا شد.و پس مدتی با یکدیگر ازدواج کردند.آنها هردو عضو کانون نویسندگان ایران بودند.
((خواهر سیمین دانشور (ویکتوریا دانشور) ماجرای آشنایی سیمین و جلال را اینطور نقل میکند:
ما عید رفته بودیم اصفهان و در اتوبوسی که میخواستیم به تهران برگردیم، آقایی صندلی کنارش را به خانم سیمین تعارف کرد. آن دو کنار هم نشستند. بعد آمدیم خانه. صبح دیدم خانم سیمین دارند آماده میشوند که بروند بیرون. من هم میخواستم بروم خرید. وقتی در را باز کردم، دیدم آقای آل احمد مقابل در ایستادهاست. نگو اینها روز قبل قرار مدارشان را گذاشتهاند. روز نهم آشناییشان هم قرار عقد گذاشتند. بعد همه را دعوت کردیم و در مراسمشان فامیل و همهٔ نویسندگان بودند. صادق هدایت هم بود. بعد آنها خانهای اجاره کردند و رفتند سر زندگیشان.)) ویکی پدیا
فعالیتهای جلال آل احمد:
او فعالیتهای فعالیتهای ادبی ، سیاسی و اجتماعی بسیاری داشت.یکی از فعالیتهای ادبی وی نویسندگی بود.او در نویسندگی شیوه و سبک خاص خود را دارد و بهخوبی شخصیت پردازی میکند.آثار او را میتوان به دسته های آثار داستانی ،سفرنامه ها،آثارتحلیلی و ترجمه ها تقسیم کرد.از ویژگی نثر او می توان به حساس ،دقیق ،تیزبین،صریح و صمیمی، کوتاه و تاثیرگذار بودن اشاه کرد
یکی از مواردی که در داستانهایش دیده میشود نگاه او به زن است. او از نبود آزادی برای زنان در اجتماع و خانواده داستان نوشته است و به عقیده او زنان با اینکه در اجتماع زندگی میکند اما سهمی در آن ندارد و جلال آل احمد در داستان هایش به همچین مواردی میپردازد.زنان در داستانهای او زنانی حقیر و کوچک هستند که در فضایی نامناسب توصیف میشوند و در حسرت چیزهایی کوچکاند . از نمونه این داستانها بچه مردم و لاک صورتی را میتوان نام برد.
همچنین در باب فعالیت های سیاسی اش ،گاهی مقاله های سیاسی می نوشت و در یک دوره از زندگی اش عضو حذب های گوناگونی شده بود که یکی از آن ها حذب زحمتکشان مردم ایران بود، که در سال 1329 به همراه چندین نفر دیگر در تاسیس این حذب مشارکت کردند و برای مدتی مقام ریاست کمیته تبلیغاتی را برعهده داشت و سه سال بعد کناره گیری کرد و پس از ماجرای زندانی شدنش فعالیت سیاسی چندانی نداشت.
درگذشت جلال آل احمد:
این نویسنده بزرگ ایرانی که در کلبهای در جنگلهای اسالم گیلان زندگی میکرد سرانجام در 18 شهریور 1348 درحالی که 45 سال داشت در محل زندگی خود درگذشت.همسر او علت مرگ جلال را زیادهروی در مصرف مشروبات الکلی ذکر کرده بود.هم اکنون آرامگاه او در شهر ری وافع شده است.
برخی از آثار او:
- پنج داستان
- نفرین زمین
- زن زیادی
- مدیر مدرسه
- سرگذشت کندوها
- سهتار
- از رنجی که میبریم
- دید و بازدید
- سنگی بر گوری
مختصری بر بیوگرافی:
- نام: جلال آل احمد
- زادروز: 3 اذر 1302
- مرگ: 18 شهریور1348
- محل زندگی:تهران
- همسر:سیمین دانشور
- علت مرگ:ایست قلبی
- سبک نوشتاری:واقع گرایی
- بنیانگذار:کانون نویسندگان ایران
چکیدهای از معرفی این نویسنده را بیان کردیم اگر مشتاق به خواندن بیشتر در مورد این نویسنده میباشید می توانید به سایت ویکی پدیا سر بزنید.